Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bezva blog.

Karma.

R^

0 0
možnosti
Foto

Bunkr mého dětství. Co jsme se kolem něho najezdili do Bärnwaldu. Když byl děda kočím na státním statku, jednou vzal vůz a jeli jsme po starých cestách, to je pod Farákem nahoru, východně od dnešní státní silnice Panským Polem a vyjeli jsme právě u tohohle bunkru. Překřížili silnici, tam kde je dnes autobusová zastávka (tu přechozí dřevěnou stavěl můj otec) a dál na Haničku a před Arnoštku dolů do Neratova, co ho máte na profilové fotce za sebou.

0 0
možnosti
Foto

Jj, je to jeden z mých oblíbených bunkrů.

0 0
možnosti

Kus naší historie, jistě. Ale již v době výstavby to byla z vojenského hlediska hloupost, zpozdilost asi tak o stovku let za metodami a taktikou tehdejší vojenské doktríny. V případě skutečného konfliktu s nacistickým Německem by Wermacht tyto pevnůstky prostě obešel, těch pár tisíc vojáků by nechal vyhladovět a v obsazené republice by si dělal to své.

0 0
možnosti

Ještě že tu máme generála Sobotku, který nám tak krásně vysvětlil, že opevnění bylo o stovku let za taktikou tehdejší vojenské doktríny. Je ovšem zajímavé, že opevnění v té době stavěla většina zemí, Německo nevyjímaje.

Také krásná představa toho, že wehrmacht by opevnění prostě obešel (zajímalo by mne, jestli generál Sobotka ví, že samozřejmě linii opevnění doplňovala linie zakopané pěchoty ) je krásná a naivní představa.

Ono totiž byť z počátku si RČS samozřejmě jako vzor brala Maginotovu linii, tak u nás ta výstavba a hlavně účel byl naprosto jiný. A blitzkrieg opravdu není taktika, která by byla samospasitelná.

Opevnění bylo jen částí připravované obrany. V případě bojového využití měli být před opevněním rozmístěni vojáci. Za opevněním měla být hloubkově členěná obrana, vybudovaná s polním opevněním a s prostředky pro protitankové kanóny, minomety, doplňující kulomety. A v určité fázi se a za opevněním soustřeďovaly československé zálohy, které měly zasahovat.

Nesmíme proto chápat opevnění ve středověkém pocitu, že máme jakési hradby, kde jsou vojáci a široko daleko nic. Musíme ho chápat jako jeden z prvků hloubkové obrany.

Toliko k názoru, jak bylo opevnění naprosto zbytečné.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS